House in Colares / Frederico Valsassina Arquitectos

first_img Area:  250 m² Area:  250 m² Year Completion year of this architecture project ArchDaily Houses CopyHouses•Sintra, Portugal Portugal ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/287351/house-in-colares-frederico-valsassina-arquitectos Clipboard 2004 ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/287351/house-in-colares-frederico-valsassina-arquitectos Clipboard Year:  Photographs House in Colares / Frederico Valsassina ArquitectosSave this projectSaveHouse in Colares / Frederico Valsassina Arquitectos Save this picture!© FG+SG Fernando Guerra, Sérgio Guerra+ 26 Share Year:  Architects: Frederico Valsassina Arquitectos Area Area of this architecture project Projects House in Colares / Frederico Valsassina Arquitectos CopyAbout this officeFrederico Valsassina ArquitectosOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesSintraHousesPortugalPublished on November 01, 2012Cite: “House in Colares / Frederico Valsassina Arquitectos” 01 Nov 2012. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – Metropol ClassicVinyl Walls3MVinyl Finish- DI-NOC™ Glass FinishPartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsMetal PanelsDri-DesignMetal Panels – Painted AluminumStonesCosentinoDekton® Surfaces – Chicago 444Exterior DeckingLunawoodThermowood DeckingWoodBruagAcoustic Panels with LEDWindowsOTTOSTUMM | MOGSWindow Systems – CPXPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsHexapent Facade PanelDoorsRabel Aluminium SystemsMinimal Folding Door System – Rabel 3710 Super ThermalWall / Ceiling LightsLuminisCeiling Surface Lights – HollowcoreBenches / TablesUrbaStyleConcrete Bench – BoomerangMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream photographs:  Patrick MonteiroPhotographs:  Fernando Guerra | FG+SG, Patrick Monteiro, Courtesy of Frederico Valsassina ArquitectosText description provided by the architects. It’s all about a project for a summer home, as a result of an order that from the beginning had precise conditions in terms of program: a big living room, connected to an office area; a service area with space for light meals attached to the kitchen; a private area with two small bedrooms and a suite with an incorporated sauna; a garage with an incorporated workshop space; a swimming pool with a big solarium; well illuminated interior spaces opened over the landscape; Formal soberness and a contained budget were also demanded. Save this picture!© FG+SG Fernando Guerra, Sérgio GuerraRecommended ProductsWindowsOTTOSTUMM | MOGSWindow Systems – BronzoFinestra B40WindowsJansenWindows – Janisol PrimoWindowsLibartVertical Retracting Doors & WindowsDoorsdormakabaEntrance Doors – Revolving Door 4000 SeriesThe result is a singular house: a volume of regular appearance and of compact reading, marked by big openings towards south and west e by small openings facing north and east, as a clash between the glass box and the white painted concrete box logic. Taking profit of a slight slope on the west side of the lot, the living room opens over a terrace unlevelled over the swimming pool and the solarium. The split between the living room and the bedrooms is made by a covered exterior space, which could be considered as a patio, near the terrace and in directly linked with the hall. Save this picture!© FG+SG Fernando Guerra, Sérgio GuerraThis house, being clearly contemporaneous in its formal approach, is also an attentive and sensible look over the housing phenomena and over the act of conceiving the domestic space. The final proposal, a permanent mark of a personal territory, appears from the logic refinement of this project. By conjugating program, place and time. Save this picture!© FG+SG Fernando Guerra, Sérgio GuerraThe program, by the clear sense of will, of tastes, of habits and of living experiences revealed by the client. The resulting space adapted to its users and not the other way around. Save this picture!© FG+SG Fernando Guerra, Sérgio GuerraThe place, by understanding the landscape where it is inserted: a few kilometres from the sea, in a dense pine area, spotted by summer houses, (un)lined following twisting paths, where vulgarity prevails alongside a neo-vernacular adherence. In this “locus”, full of tall and slim pine trees, the presence of that house, which shapes, textures and extravagant transparencies are in permanent conflict with the nearby buildings, is a differenced sign, that invents a new place. Save this picture!© FG+SG Fernando Guerra, Sérgio GuerraThe time, by reducing to the minimum the formal e composition elements and used materials. The adoption of a project basis assumedly compromised with the contemporaneous rules. The recurring theme of projection plans and faces is the square, which is shown by the openings’ drawing. The duplication or subdivision of this base module, with no risk of becoming an obsession, is subtly contradicted by a series of project decisions, defining the domestic uses and living experiences. It’s the proper fluidness of space organization that differences the functional sectors and defines the boundaries between private and public “territory” within the house. Doors and corridors, frequently used on domestic architecture to circumscribe movements and conditioning looks, are here replaced by an inverted T-shaped space that is extended over the exterior forming a patio. Save this picture!© Patrick MonteiroThe double axial and convex condition of this space limits circulation between the living rooms and the bedrooms, at the same time, enlarges the visual camps without promoting indiscretions or forcing intimacy. The relations between the physical and visual continuity established between interior and exterior, achieved by the use of big glass windows on the living room and bedrooms’ level, contrast with the intimacy and opacity given to the service area and contribute to the comprehension and clarity of the space logic of this house and of its functionalities.Save this picture!Courtesy of Frederico Valsassina ArquitectosProject gallerySee allShow lessDaegu Gosan Public Library Competition Entry / JBADArticlesSeattle Center HUB (Hybrid Urban Bioscape) Competition Entry / AétrangèreArticles Share 2004 “COPY” “COPY”last_img read more